6 juli Mawlamyine - Reisverslag uit Daingwunkwin, Myanmar van Ies en Evelien Biekart Verdonk - WaarBenJij.nu 6 juli Mawlamyine - Reisverslag uit Daingwunkwin, Myanmar van Ies en Evelien Biekart Verdonk - WaarBenJij.nu

6 juli Mawlamyine

Door: ies

Blijf op de hoogte en volg Ies en Evelien

06 Juli 2016 | Myanmar, Daingwunkwin

Vanmorgen om 0900 op weg met Mjo. Warm weer (26) en broeierig. Waterig zonnetje. We rijden met hetzelfde kleine vrachtwagentje, maar nu met 2 tuinstoeltjes voor ons achterin -:) op weg naar de oude koloniale wijk met veel monumentale panden uit de tijd toen dit de Britse hoofdstad van Birma was (einde 19e eeuw). Mjo vertelt honderd uit. Daarna gaan we naar de Kyak Than Lan pagode, die hoog boven de stad naar beide zijden van de stad uitkijkt. We besluiten om de trap naar boven te nemen. Er wordt druk gewerkt om de pagode te restaureren want weersinvloeden tasten het monument en speciaal de bladgouden laag erg aan. Met veel donaties kan het allemaal worden uitgevoerd maar als het geld op is stoppen de werkzaamheden. Ook bezoeken we de Buddha in de pagode, waarbij de zetel van Buddha versiert is met 800 echte robijnen! Na een rondgang (altijd met de klok mee, dus linksom) dalen we af naar het klooster een verdieping lager. De 3 oude monniken geven ons graag uitleg over de inhoud van de diverse ruimtes. Evelien heeft veel aandacht voor de huiskat.
Na een korte stop bij een school voor novices (leerling monniken) gaan we op weg naar een 40 km verderop gelegen liggende Buddha (de grootste van Myanmar met 235 m lengte).
Ondertussen begint het te regenen, dus wij worden behoorlijk nat van het opspuitende water van de weg dat door de hoge snelheid terugwaait onder het linnen dakje waaronder wij op onze tuinstoeltjes zitten (overigens met klein kleedje als kussentje, dat dan wel). De burgers die ons op hun motoren af en toe inhalen lachen naar ons. En wij zwaaien vrolijk terug! Aangekomen stoppen we eerst bij een rij van 500 monnikbeelden die op weg lijken te zijn naar de Buddha. Af en toe afgewisseld door een beeld van de hoofdmonk. Na zo'n 500m arriveren we bij de liggende Buddha. Het is inderdaad gigantisch. Om de mooiste foto te kunnen maken ga ik vast vooruit en klauter via steile rotspaadjes met soms een trap, naar het tegenoverliggende platform waar een Buddha in aanbouw is. Door de regen geen gemakkelijk klusje want alles is behoorlijk glad. Fotos gemaakt en nu op zoek naar Mjo en Evelien. Die blijken binnen de liggende Buddha te zijn, dus er maar achteraan. De regen komt met bakken naar beneden en die pluutjes van gisteren liggen nog in de auto -:(
Gelukkig is het warm water.
Er valt nog veel meer te vertellen, maar dat bewaren we voor later. De lunch bij Mjo thuis zullen we niet gauw vergeten . Wat een hartelijkheid, wat ongelooflijk lekker en wat hebben we samen met hem, zijn vrouw Mapyuw en schoonmoeder een plezier gehad!
Morgen op weg per boot over de Thanlwin rivier naar Hpa An.